Pengar, kort och bankomater

pengar Curacao

En av de saker som man ofta oroar sig för inför en resa är hur mycket pengar man måste ta med sig. Om man kan använda sina kort på destinationen och om det finns bankomater tillgängliga där. Detta är inget man behöver oroa sig över alltför mycket när man besöker Curaçao.

Den lokala valutan på Curaçao heter Netherlands Antillean guilder (Guilder från Nederländska Antillerna) men kallas mer ofta för en florin. Båda namnen används relativt flitigt och om man letar efter valutan i en lista med förkortningar så används både förkortningen Nafl. och Ang. Valutan har en relativt stabil växelkurs mot dollarn och en USD är värd 1.77 floriner. En florin är med andra ord värd ca 4.5 kr. (beräknat på dollarvärde 8 kr). Växelkursen kan dock variera lite mellan olika affärer, restauranger och hotell.

Sedlar i  Curaçao har fåglar som motiv.Curacao sedel

Amerikanska dollar används dock över hela än och det är möjligt att betala på det flesta platser med dollar. Det är dock vanligt att man får växel tillbaka i floriner. Du behöver med andra ord inte växla till dig floriner innan du far till Curaçao. Att ta med sig dollar är enklare och kan användas även på flygplanet och flygplatserna när man flyger till Curaçao.

Vissa hotell och restauranger accepterar även Euro men detta är inte lika utbrett som acceptansen för dollar.

De flesta hotell, restauranger och större affärer på Curacao accepterar VISA, MasterCard och American Express. Det kan dock vara bra att ha kontanter med sig för att betala i kiosker och mindre butiker.

Det är relativt lätt att hitta en bankomat på Curaçao. De finns spridda över hela ön och kan hittas i de flesta stadscentrum och på flygplatsen. Om du befinner dig i tättbebyggt område kan du vanligtvis hitta en bankomat. Om du däremot skall ut i mer rurala delar av än är det dock bra att ta ut de kontanter du behöver innan du ger dig av. Bankomater är ofta utmärkta med “Bankomatico” eller “Geldautomaat.”

 

Curacao florin - guidenDe större resorterna på Curacao kan också oftast hjälpa dig med uttag. I dessa fall kan dock en extra avgift tillkomma. I vissa fall både från resorten och bankens sida.

Kom ihåg att många Svenska bankkort tar en avgift när man använder dem för kontantuttag i utlandet. Det är därför bättre att göra några få större uttag än att göra många små. Du betalar normalt ingen avgift när du använder ditt kort för att betala saker. Det händer dock att restauranger, hotell och butiker tar en avgift när du betalar med kort. Detta är särskilt vanligt om du gör en liten betalning.